Sparetips for deg som har dårlig råd

Shopping

Dårlig råd i Norge forbindes ofte med at man ikke har råd til å kjøpe seg ny bil eller hytte både ved fjellet og sjøen. De fleste av oss har penger så vi klarer oss, men det er ikke alltid slik at man nødvendigvis har så mye til overs. Hvilke grep kan man gjøre selv dersom man har dårlig råd? Her skal vi komme med noen gode sparetips som kan gjøre din økonomiske hverdag noe enklere.

Spar penger ved å endre handlevaner

De desidert største utgiftene i en norsk husholdning går til forbruk. Med forbruk mener vi alt fra dagligvarer til klær og den slags. Uten mat og drikke duger helten ikke, heter det seg visst, men det er absolutt mulig å handle billigere mat. For det første, så kan man unngå impulskjøp og småhandel. Her bør man sette opp en handleplan hver eneste uke der man handler inn til hvert eneste måltid. På denne måten unngår man fristelser som brus, snop og snacks ved hver eneste handel, som ofte utgjør en stor del av regninga.

Videre så gjelder det å handle på salg. Sjekk gjerne tilbudene hos de ulike kjedene før du bestemmer deg for hvor du skal handle, eller planlegg måltidene etter de billigste varene. Dropp også de dyreste produktene – såkalt «First Price» kan smake like mye godt, og kanskje spesielt når man vet at det koster halve prisen.

Spar penger for å få bedre råd

Det høres kanskje rart ut at man skal spare penger for å få bedre råd, men hvis man har penger på sparekonto, så vil man alltid ha en reserve når uforutsette utgifter dukker opp. Derfor anbefaler vi at man legger inn et fast trekk som gjøres med en gang lønna tikker inn på konto. På denne måten
unngår du å eventuelt bruke opp pengene på helt andre ting. Et annet alternativ kan også være småsparing, der det trekkes en liten sum fra kortet ditt hver gang du betaler med det. Alle monner drar! BSU er også et godt alternativ til sparing, og hvis du har muligheten til det, så bør du fylle opp denne kontoen årlig.

Se det også rundt etter områder du kan spare penger. Kanskje har du alt for dyre forsikringer, eller så er det boliglånet som kan bli rimeligere dersom du bytter bank. Spesielt på abonnementer som strøm, mobiltelefon, internett og TV kan det også være mye penger på å spare ved å enten bytte leverandør, eller kutte ned i forbruket. Trenger du virkelig Netflix, TV2 Sumo, Viaplay og HBO Nordic – alt på en gang?

Budsjett, ekstrajobb og prioritering av gjeld

Ved å sette opp et budsjett får du full kontroll over økonomien din. Gjør du en skikkelig jobb her, så kan du hver eneste måned se hvor mye faste utgifter du har. Når disse er trukket fra inntekten din, så vet du også hvor mye ekstra du har å bruke på hverdagslige ting. På denne måten kan du enkelt fordele den resterende summen slik at du har nok også i slutten av måneden. Ser du at du sitter igjen med alt for lite penger etter at de faste regningene er trukket fra, så bør du vurdere å skaffe deg en ekstrajobb, redusere forbruket eller undersøke om mulighetene for å jobbe mer i din nåværende jobb/gå opp i lønn.

Å prioritere nedbetalingen av den dyreste gjelden først er også viktig for å spare penger. Både boliglån og studielån har svært lave renter om dagen, og derfor gjelder det å betale ned så lite som mulig på disse, og heller betale større summer på andre lån, som for eksempel billån, forbrukslån eller eventuelle kredittkort. Jo fortere du blir kvitt disse lånene, jo bedre råd vil du få ettersom du kommer til å spare mange hundrelapper i måneden bare i renter og gebyrer.

Kilder:
http://www.dn.no/talent/2014/07/31/2000/Studentliv/her‐er‐10‐sparetips‐fra‐en‐erfaren‐student
http://www.klikk.no/emne/sparetips